Daca intimitatea e importanta pentru tine, e momentul sa renunti la Facebook


Nu stiu cati stiti sau cati acordati importanta acestui lucru, dar Facebook stie multe despre noi. Mult mai multe decat ati crede.
Nu e prima data cand o retea sociala e acuzata ca strange informatii cu caracter personal de la utilizatorii sai, insa Facebook parca tine sa fie la un alt nivel fata de competitie. Pe langa faptul ca traficul iti este monitorizat pentru o mai "buna optimizare a reclamelor" pe care ti le vara pe gat, acum avem deosebita "placere" sa aflam ca nu se opreste aici.
Se pare ca marele gigant american colecteaza apelurile si mesajele text trimise pentru o mai buna "gestionare" au sugestiilor ce tin de posibili prieteni din lista fiecaruia.
Problema se regaseste in randul utilizatorilor de telefoane cu sistem de operare Android.
Facebook a emis un comunicat de presa in care sustine ca a indexat doar istoricul, ci nu continutul apelurilor si mesajelor text trimise de utilizatorii afectati de aceasta portita lasata deschisa ani de zile in randul utilizatorilor de telefoane bazate pe Android.
Sa nu uitam ca de multe ori Facebook iti monitorizeaza si locatia. Faptul ca are acces la agenda, apeluri si mesaje reprezinta o violare a dreptului la intimitate. S-a ajuns prea departe cu aceasta monitorizare.

In alta ordine de idei, problema cu intimitatea nu e singura ce afecteaza gigantul din piata social networkingului. Nu o data au fost acuzati de cenzura. Mai avem si alte mici tertipuri care sa te forteze sa investesti bani daca vrei ca articolele tale postate sa ajunga la toti urmaritorii paginii respective.
Aici pot sa va spun din experienta mea, la o pagina de aproximativ 800 de like-uri, un articol postat ajunge undeva la 20-40 de persoane maxim. Daca vrei expunere mai mare trebuie sa cumperi spatiu publicitar, lucru care nu se intampla pe Twitter sau Instagram. Lucru ce demonstreaza ca utilizatorul nu reprezinta un lucru important pentru platforma respectiva, ci doar un element care sa aduca profit. Nimic mai mult, nimic mai putin.

Pentru multi poate acest aspect nu e important, dar trebuie tras un semnal de alarma. Nu e normal sa fim supraveghiati asa, reprezinta o violare a dreptului la intimitate.
Suntem in 2018, traim intr-o lume in mare parte democrata, insa lucrurile nu stau chiar asa. Se intampla multe care intr-o societate declarata democrata nu ar trebui sa se intample.
Daca continuam sa nu spunem nimic, nu se va schimba nimic!

This entry was posted in ,,,,. Bookmark the permalink.

Leave a Reply