Profilul in 10bit, inamicul fidelitatii culorilor, atat pe x264, cat si pe x265

Am zis sa-mi fac un serial pentru colectia personala. Din moment ce in mare parte am lucrat cu animatii pana acum am folosit profilul 10bit al x264. Pe partea de animatie e cea mai buna alegere din mai multe cauze, enumerate de mine in trecut, nu aici insa.
Lucrul interesant este ca problema nu e neaparat vina x264/5, ci a ffmpeg-ului. Algoritmul de dither e gresit si acest lucru afecteaza in procent de 100% continutul de tip live action.
Ce se intampla? Efectiv culorile isi pierd nuantele, afecteaza si lumina si aduce o tenta de verde imaginii.
Interesant este faptul ca desi aplici o corectie de culoare, in produsul final nu prea se observa, alterarea fiind si atunci prezenta. Da, poti sa testezi pana gasesti combinatia ideala. Insa exista urmatoarea intrebare: se merita? Eu unul nu pot sa zic ca se merita in proportie de 100%. Da, poate sa ajute la anumite lucruri utilizarea profilului 10bit in continutul live action.
Cum am specificat si pe celalalt blog, ajuta pentru evitarea bandingului


Bandingul il regasim in 80% din cazuri cand lucram cu animatii de orice fel. Se poate elimina intr-o masura satisfacatoare cu ajutorul diferitelor pluginuri Avisynth.
Desigur, poti sa folosesti profilul 8bit si sa nu ai banding, daca ai o sursa curata sau aplici dithering.
Pentru acest gen de continut, din ce am apucat sa testez pana acum, daca sursa e curata, ramane doar o compresie mai buna in utilizarea profilului 10bit fata de cel pe 8.
Ca si durata de encode, mi-a luat ceva mai putin, undeva cu 10%. Pentru continut de 10-25 minute nu e mult, dar cand vorbim de filme sau episoade cu durata de o ora sau mai mult se simte.
Asa ca am hotarat sa migrez pentru acest proiect pe profilul de 8bit, pe care nu l-am mai folosit de ani buni.

This entry was posted in ,,,,. Bookmark the permalink.

Leave a Reply